Herfst 2015

Herfst 2015

Herfst, het is toch wel de mooiste tijd van het jaar. Paddenstoelen, ochtendmist en vooral heel veel kleur in de natuur. Reden genoeg om regelmatig het bos in te gaan.

De laatste week van augustus was de zomer ineens voorbij. Na drie prachtige vakantieweken werd het nat in Nederland, op sommige plaatsen zelfs heel erg nat. Nu viel het hier nog wel mee. De stevige buien, soms zelfs stevig noodweer, trokken vaak links en rechts van ons voorbij maar de laatste zaterdagavond van augustus kwam de regen met bakken uit de lucht. De volgend ochtend, wanneer de laatste wolken voorbijgetrokken waren en het zonnetje zich weer volop liet zien was het genieten in het bos. Mist, zonnestralen en grote plassen water leveren mooie plaatjes op

Bakels bos

Van heerlijk nazomerweer in september was dit jaar geen sprake, het heeft volgens mij meer geregend dan dat het droog was. Geen weer om op pad te gaan maar dat natte weer zorgde er wel voor dat de paddenstoelen het heerlijk vonden en massaal hun kop boven de grond uitstaken, tenminste, op facebook vlogen de paddenstoelenfoto’s je om de oren.

Het eerste bos waar ik ben gaan zoeken was de Bikkels. Hoopvol begon ik aan mijn ronde maar de hoop werd al snel minder ….. het viel heel vies tegen en weinig variatie. Het gros wat er stond waren van die zwavelkopjes die met honderden tegelijk uit oude boomstronken komen. Wat er stond had zijn mooiste dagen gehad of was kapot of half opgegeten.

?

Voor andere kabouterhuisjes moest ik echt heel goed zoeken en als ik iets vond was het vaak al niet mooi meer. Een klein kleverig koraalzwammetje  stond nog wel mooi te zijn.

Kleverig koraalzwammetje

Een paar dagen later het bos om de hoek maar bezocht en hier was het niet anders dan in de Bikkels. Blijkbaar was de hoeveelheid gevallen neerslag hier toch niet genoeg om de paddenstoelen uit de grond te laten komen.
Verse paddenstoelen trekken bezoekers en het is altijd wel leuk om die gasten op de foto te zetten

paddenstoel met vlieg

 

En herfst is ook edelherten tijd, de bronsttijd. De herten op de Veluwe slaan we maar over, om massaal daar auto aan auto, statief aan statief naar herten te kijken die alleen maar komen omdat ze gevoerd worden is niet ons pakkie aan. Geef ons dan het veel dichterbij huis gelegen en nog enigszins rustige Weerterbos maar. Dit jaar hadden we wel geluk, al tijdens de wandeling naar de uitkijktoren kwamen we al van hormonen overlopende herten tegen. Op de uitkijktoren konden we de andere herten en hindes mooi bekijken. Het was een leuke avond met volop hertengeburl.

edelhert

 

Minder herfst was het die dag in Asten, bij de kasteelruïne. Een flinke groep van zo’n 20 bijeneters was daar neergestreken. Als je dan toch naar Weert rijdt voor de herten kun je ook iets eerder vertrekken en dan een klein ommetje voor de bijeneters maken.
Een beetje krom was het wel, de groep in Asten was groter dan het aantal bijeneters die we in het voorjaar op Lesbos zagen.

bijeneter

De zoektocht naar paddenstoelen leverde deze herfst ook 2 bezoekjes aan de Stippelberg op, de eerste dag de ene kant van de grote weg en de andere dag de andere kant.

De eerste dag gewandeld op het oude landgoed met heel veel beukenbomen. Ik heb gezocht en gezocht, tegen beter weten in en ze dus ook niet gevonden …. de porseleinzwammen. Helaas, onze bossen zijn nog niet oud genoeg en zijn porseleinzwammen een grote zeldzaamheid in onze provincie.
Wel vond ik daar op het lange grindpad naar het oude landhuis 4 mooie vliegenzwammen, van een net kopje boven de grond tot een mooi groot exemplaar. Het was wel een gek gezicht zo tussen dat witgrijze grind.

vliegenzwam

Herfst is ook de tijd van ochtendmist , dauw en spinnenwebben en dat samen met ochtendzon ……. hoe mooi kan de natuur zijn..

spinnenweb

De kou in de 2de week van oktober zorgde er hier voor dat de herfst echt op gang kwam.
Ineens was er volop kleur in het bos

varen

De eikels en kastanjes vielen met bosjes en over de paddenstoelen brak je inmiddels bijna je nek. Waren er nog soorten die ik eerder nog niet zag, nu waren ze er ineens allemaal op één na. De kopergroenzwam wilde, op de plekken waar ze eerdere jaren altijd te zien waren, maar niet tevoorschijn komen.
Ze zijn fotogeniek die kopergroenzwammen, gelukkig waren er inmiddels genoeg andere fotogenieke paddenstoelen.

kleverig koraalzwammetje

Volop genieten dus van wat grotere tot minuscuul kleine waarvan het altijd een uitdaging is om ze leuk op de foto te krijgen. In het bos denk je dan dat je een geslaagde foto hebt, thuis op de pc zie je dan toch weer dingen dat je denkt; het is het toch niet helemaal. Dan heb je net dat storende takje over het hoofd gezien, is de achtergrond toch niet mooi of had je beter een ander standpunt kunnen kiezen. Jaja, zo blijven we in de herfst lekker bezig.

hazenpootje

En dan zijn er nog de stinkzwammen. Als je niet verkouden bent hoef je alleen maar de geur achterna te lopen en dan kom je ze vanzelf tegen. Het duurde even voor ik de eerste van dit jaar tegenkwam maar de eerste was wel meteen een hele mooie.
In volle glorie stond ie volop te stinken en bleek ik niet de enige die de geur achterna was gegaan …..

stinkzwam

 

Paddenstoelentijd is een mooie tijd en nu de bladeren helemaal kleuren en al beginnen te vallen is het overal waar je kijkt mooi.
Nog maar even volop genieten, de bomen zijn zo weer kaal en dan begint de winter weer en die kan heel saai zijn of heel mooi, met een dik pak sneeuw en lekker open vriesweer.

Voor meer herfstfoto’s klik hier
De 1ste aanklikken en dan volledig scherm voor het mooiste beeld.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *