Glow 2019

Glow 2019

Elk jaar begin november ga ik samen met Menno, manlief is inmiddels afgehaakt, naar Glow in Eindhoven, het Internationale Lichtkunstfestival Eindhoven zoals de organisatie het noemt.

Dit jaar beginnen we met het betaalde project in het PSV-stadion, lichtshow Noviter. Het zou een mooie show zijn volgens berichten op Twitter. Het begon allemaal wat traag maar toen het op gang kwam was het niet verkeerd, eigenlijk best wel heel mooi en goed in elkaar gezet. Tenminste, de eerste 10 minuten want daarna viel de show in herhalingen om zo de 30 minuten vol te maken. En wij waren niet de enige die dat vonden, we zaten vrij hoog en konden zo mooi over de toeschouwers onder ons kijken. Gebruikte men de eerste 10 minuten de mobieltjes nog voor foto’s of filmpjes, daarna zag je steeds meer mensen die maar wat anders aan het doen waren op hun telefoon. Jammer, het project was op zich heel mooi geweest als het 10 minuten had geduurd, dan had je gezegd, wow, maar mensen laten betalen en na 10 minuten zeggen dat het voorbij is, dat is vragen om een boel commentaar maar het half uur volmaken door in herhaling te vallen is ook niet alles. Nu ging je weg met het gevoel, mooi maar langdradig door herhalingen

PSV stadion - lichtshow Noviter

Het project Zonnebloemen voor Van Gogh was leuk, heel veel zonnebloemen bij elkaar als ode aan de schilder. Mooi gemaakt en eigenlijk op afstand het mooiste, helaas daar geen mooie foto van, wel eentje van de zonnebloemen dichtbij

Lichtplein - Zonnebloemen voor van Gogh

We hebben de route iets anders gelopen om op het einde de kortste weg naar de auto te kunnen nemen. Zodoende kwamen we nu bij het project op het gebouw aan het Clausplein, Colour Symphony. Een projectie met 3D effect op een gebouw, iets dat jaarlijks terugkomt, vaak wel heel mooi en soms perfect, zoals die van een paar jaar geleden op de Blob of die van vorig jaar op de lichttoren. Deze was mooi gemaakt voor dit gebouw en er zaten wel wat leuke 3D effecten in.

Clausplein - Colour Symphony

Clausplein - Colour Symphony

Op het Wilhelminaplein een project dat ook jaarlijks wel ergens op de route terugkomt, het leuke dit jaar was dat de projectie niet alleen op de huizen gericht was maar op alles en iedereen. Grappig om te zien. Het project Diving in the sea of colours was verder nog te zien op de moskee en op 2 gebouwen aan de Willemstraat. De moskee was wel mooi, projectie was gemaakt voor/op de vormen het gebouw.

Wilhelminaplein - Diving in the sea of colours

moskee - Diving in the sea of colours

Dan komen we bij de Steentjeskerk waar buiten een leuke projectie, Elemental Fusion, op de toren te zien was. Of het vanwege de stenen was weet ik niet maar ik heb er geen scherpe foto’s van. Na de projectie buiten gezien te hebben zijn we binnen gaan kijken. Moonlight, een heel mooi project, niet eentje die we elk jaar terugzien, even weer genieten dus.

Steentjeskerk binnen - Moonlight

Steentjeskerk binnen - Moonlight

Het hart van het centrum heeft de organisatie dit jaar overgeslagen, geen projectie op de Catharinakerk en een zielig project op de Markt. Toen ik de route een paar weken geleden op de website van Glow bekeek viel me dat al op en snapte ik er niets van maar later hoorde ik dat de horeca op de Markt dit jaar gezamenlijk besloten had om geen extra vergunning aan te vragen om op de Markt extra verkooppunten te mogen hebben, ze hadden tenslotte al hun terras. Of de organisatie van Glow daarom het hart van Eindhoven centrum een beetje links heeft laten liggen weet ik niet maar het was wel heel opvallend. 
Het project Hypar had ik op foto’s al voorbij zien komen en leek best groot, toen we op de Markt aankwamen bleek het maar een klein ding te zijn, het viel echt in het niet op dat grote en dit jaar sfeerloze plein. Ik heb de anderen maar nagedaan en er een groot project van gemaakt.

Markt - Hypar

Dan de Heuvelgalerie in en op een enkeling na die de trap naar boven nam, liep iedereen rechtdoor en ik twijfelde of er boven iets te zien was. Later thuis bleek dat er op de 1e etage de projecten van studenten te zien waren, jammer gemist dus. Verder vielen de projecten op de begane grond in de Heuvelgalerie tegen.

Als we bijna bij de Paterskerk zijn zien we dat het druk wordt, een teken dat er iets moois te zien is en inderdaad, het project Triptych Metaphor Heart op de Paterskerk mag er zijn, kleurrijk met mooie effecten, een projectie waar je weer even voor wacht om hem van begin tot eind te zien.

Paterskerk/Augustijnenkerk - Triptych Metaphor Light

Na de Paterskerk gaat de route verder naar het oude klooster Mariënhage. Nog niet zo lang geleden verbouwd tot hotel en om op het binnenplein te komen loopt de route door de lobby van het nieuwe hotel. Yep, de organisatie leert het nooit. Doorgang naar de lobby is een deur, metertje breed en daar moeten in één week tijd zo ongeveer 750.000 mensen doorheen, opstopping dus. Het project Triptych Metaphor light was best leuk, niet alleen een projectie op de buitenkant van het gebouw, van binnenuit werden de glas-in-loodramen regelmatig verlicht wat een bijzonder effect gaf. Ze knalden er echt uit, helaas heb ik daar geen foto van.

Mariënhage - Triptych Metaphor light

Het project op het Karel Vermeerenplantsoen, Open Minded, was wel mooi. Verschillende projecties en als ze op het einde allemaal samenkomen zaten er mooie 3D effecten in, helaas op de foto niet te zien. 

Karel Vermeerenplantsoen - Open Minded

Onze avond Glow zat er op en het was pas half elf. Drie en een half uur incl de voorstelling in het stadion. Het zal wel iets zeggen wat wij dit jaar van Glow vonden. Het was mijn 13e Glow, alleen de eerste niet geweest en dan wordt je toch een beetje kritisch. Een veel gehoord commentaar dit jaar is: “een slap aftreksel van voorgaande jaren” en daar kan ik me wel in vinden. Waar zijn de jaren gebleven dat voor ons twee volle avonden Glow heel normaal was? 
En, van mij mag GlowNext op StrijpS weer terugkomen. Daar waar studenten hun projecten, in een omgeving waar ze thuishoren in alle ruimte konden laten zien. Nu worden ze ergens een beetje weggestopt, dit jaar dus op de eerste etage van de Heuvelgalerie. 

 

2 Reacties

  1. Ik vind het toch wel heel erg mooi , ja dat je kritisch word na zoveel jaar , dat kan ik begrijpen , maar voor mij is deze reportage al geslaagd , zeker als je die mooie beelden bekijkt die je hebt geschoten , Een top verslag en prachtige foto,s bedankt , ik heb genoten ervan .

    marian

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *