Rondreis Jordanië (deel 1)

Rondreis Jordanië (deel 1)

Verslag van onze rondreis door Jordanië. In zes dagen veel, heel veel van dit prachtige land mogen zien.

Dag 1: Ajloun kasteel en Jerash.
Omdat we op de reisdag behoorlijk laat in ons hotel in Madaba aangekomen waren vertrokken we pas om 10 uur richting het Ajloun kasteel. Gelegen op een hoge berg aan de rand van de groene Jordaanvallei en het Ajlun Forest Reserve. 

Ajloun kasteel

Het is het enige moslimkasteel van Jordanië. Het heet een kasteel te zijn maar het ziet er meer uit als een fort. Het werd gebouwd eind 12e eeuw en deed toen vooral dienst als uitkijkpost over de Jordaanvallei tijdens de kruistochten. Het kasteel is tijdens aanvallen van Mongolen en aardbevingen flink verwoest maar inmiddels weer gedeeltelijk gerestaureerd. Binnen zijn een aantal prachtige ruimtes te zien en er is zelfs een leuk klein museum.
(Voor het gehele blog geldt: klik op de miniatuurfoto voor groot formaat).


Van binnen en buiten dus mooi gerestaureerd maar ook delen authentiek gelaten, zoals het was. Postduiven werden in de hoogtij dagen van dit kasteel al gebruikt om boodschappen door te sturen naar het leger en … je vind ze er nog steeds. En waar je ook bent, katten lopen overal rond.


Voor het vertrek naar onze volgende bestemming nog even genoten van het prachtige uitzicht

uitzicht vanaf kasteel Ajloun

Na een uitstekende lunch, lopend buffet dat evengoed een buffet voor het avondeten had kunnen zijn, rijden we door naar het eerste hoogtepunt van de reis, Jerash, of Gerasa de naam van de stad in de Romeinse tijd. 

Gerasa werd gesticht in de tijd van Alexander de Grote, in de vierde eeuw voor Christus, maar er zijn ook vermoedens dat de stad nog veel ouder is, zeker zo’n 6500 jaar. Onder invloed van de Romeinen bloeide de stad op en maakte zij deel uit van de Decapolis, een federatie van tien Romeinse steden waar ook Amman en Damascus toe behoorden. In deze periode werd er fanatiek gebouwd: de hoofdstraat met zuilen, tempels, badhuizen, theaters, het forum, fonteinen en stadsmuren. In de loop der tijd verzwakte de Romeinse macht, kwam de islam op en verminderde het inwonersaantal van Gerasa. Rond 750 n.C. werd de stad getroffen door een aardbeving en bedolven onder zand, pas in 1806 werd de stad ontdekt en begin 20e eeuw is men begonnen met de opgravingen. Archeologen hebben het vermoeden dat er nog veel meer bedolven ligt dan wat de opgravingen tot nu toe naar boven hebben gebracht. 

Het gebied is groot en behoort ook tot één van ’s werelds grootste Romeinse opgravingen buiten Itallië. De stadsmuur zoals die aangegeven is op de kaart heeft een lengte van 3 kilometer. De weg vanaf de Hadrianus triomfboog tot de Noordpoort is bijna 1,5 kilometer lang. Helaas was onze tijd om alles te bekijken te kort, maar we hebben toch een hele mooie wandeling kunnen maken en hele mooie dingen gezien.

plattegrond

De wandeling begint bij de Hadrianus triomfboog en nog voorzien van mooie details. Deze triomfboog is gebouwd ter ere van het bezoek van Keizer Hadrianus in 130 n.C.

Hadrianus triomfboog

detail

Met links het Hippodrome lopen we naar de Zuidpoort waar door onze gids de toegangskaartjes worden gekocht.


Vervolgens gaat het pad verder naar het indrukwekkende forum. Bijzonder vanwege zijn ovale vorm, het is groot, 90 bij 80 meter en omringd door 65 zuilen.


We houden links aan en gaan naar de tempel van Zeus en het zuidelijke theater. In het theater worden we getrakteerd op muziek maar niet de muziek die ik daar zou verwachten, de klanken kwamen nl uit een doedelzak.

Zeus tempelzuidelijke theater

Op weg naar de Artemistempel komen we de nodige opgravingen van kerken, huisjes, straten en zuilengalerijen tegen. 
De Artemistempel mag er overigens zijn met zijn grote forse zuilen en is één van de best bewaarde tempels in Gerasa.


Via een mooie brede trap met een prachtige poort komen we bij de Cardo Maximus, de belangrijkste straat in de stad. De poort is prachtig met nog mooie details zichtbaar. Staand op de Cardo Maximus zien we aan de ene kant de Noordpoort maar we moeten de andere kant op, weer terug naar het forum. Dit gedeelte is bijzonder mooi met het nog prachtige Nymphaeum, de belangrijkste fontein van de stad, de toegang tot de Cathedraal, de vele zuilen en andere overblijfselen die links van de straat liggen. En niet te vergeten de Cardo Maximus zelf, nog voorzien van de ruim 2000 jaar oude stenen.


Als laatste wel iets heel bijzonders, ik had er nog nooit van gehoord. Een Tetrapylon. Het is een soort van rotonde uit de oudheid. Werden gebouwd op kruisingen van 2 drukke wegen. Een wagen kon dan een rondje maken zodat een andere wagen kon passeren. 

Tetrapylon, de rotonde in de oudheid

Zelf rondlopen in Gerasa kan met google streetview, klik hier om te starten.

Na 2 uurtjes zat ons bezoek aan Jerash/Gerasa er op, zeker 2 uurtjes te weinig voor mij want ik had nog lang niet alles gezien. Maar dat neemt niet weg dat we diep onder de indruk waren van de oude Romeinse stad waar nog zoveel van opgegraven is. 

Op de terugweg naar ons hotel in Madaba genoten van de rit en ’s avonds heerlijk met een groepje gegeten in een door de gids aanbevolen restaurant. Onze eerste dag zat er op, een geslaagde dag.

8 Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *