Na een geweldig weekend met prachtig weer en o.a. een bezoek aan de Oostvaardersplassen ben ik vandaag maar weer eens dichter bij huis op pad gegaan. Twijfelde ik gister of het de Mosbulten of de Mortel zou worden, vanmiddag was er geen twijfel, de Mosbulten en Sluis 5 stond op het programma.

De naam Sluis 5 klopt niet helemaal, het gebied heet Ruweeuwsels en ligt nabij sluis 5 van het Wilhelminakanaal. Zoals gewoonlijk ga ik altijd eerst naar de Mosbulten, vandaag was ik eigenlijk te laat. Om niet pal tegen de zon in foto’s hoeven te maken kun je beter ‘s morgens vroeg gaan en met mooi en warmer weer zijn de vogels in de middag lange niet zo actief. Heel veel vogels heb ik deze middag daar niet gezien, twee in elkaars viswater zittende reigers, de grote witte en de blauwe, ver weg een paar zwevende buizerds, wat wilde eenden, de nodige tjiftjaffen, een rietgors en nog wat meer van wat daar eigenlijk altijd wel te zien is. Maar weinig vogels was vanmiddag absoluut geen gemis. Bijna een uur heb ik aan de waterkant zitten genieten van een geweldig concert. De aanwezige kikkers hadden er zin in vandaag, het gekwaak was al op de parkeerplaats te horen. Wanneer wat eendenspul aan of wegvloog viel er even een korte stilte, of als ik wat ging verzitten, maar gelukkig werd het concert weer snel en vol volume door alle aanwezige kikkers hervat. Wel jammer dat de kikkers in mijn nabijheid het vertikte om te kwaken als ik ze mooi in zicht had, geen foto’s dus van kikkers met opgeblazen wangen.

IMG_1698

IMG_1699

Kikkers in overvloed maar ook verschillende vlinders waren in behoorlijke aantallen aanwezig. Het oranjetipje had geen rust om ergens te gaan zitten en deze kon ik pas op de terugweg naar de auto vastleggen.

IMG_1715

IMG_1727

Na het concert ben ik naar sluis 5 gegaan, het bos waar de bosanemoontjes nu volop in bloei staan. Niet alleen de spierwitte soort stond in bloei, ook die met wat roze in de bloemblaadjes

IMG_3158

IMG_3159

En tussen die bosanemoontjes stond het maarts viooltje als mooi contrast

IMG_3141

IMG_3140

En de paardenbloem kom je overal tegen, zelfs tussen de anemoontjes en viooltjes

IMG_3146

Vraag me niet wat dit is, inmiddels helemaal in bloei (hij staat niet in mijn boek)

IMG_3167

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *