Zoals bijna elke zondag ga ik, nadat ik Soraya op de wei heb gezet even richting toren.  Als de valken niet veel laten zien ga ik vaak aan de wandel, het liefst richting Esperloop en daarlangs richting Snelle Loop om weer terug te komen bij de toren.
27 september

Deze ochtend was het erg mistig, plaatselijk dat wel, maar regelmatig was het schitterend, de eerste zonnestralen die dan door de bomen schijnen geven altijd een sprookjesachtige aanblik.

IMG_3365 copy

Ook de spinnenwebben kunnen met vochtige lucht en zon oogstrelend mooi zijn. Door de schittering in de druppels lijken de draden met druppels dauw wel parelsnoeren, met kleine en grote parels.

IMG_3353 copy

Teruglopend langs de Snelle Loop zag ik in het riet deze tijgerspin (ook wel wespenspin genoemd) zitten. De spin was druk doende om iets met rag te omhullen, kon helaas niet echt zien wat het was.

IMG_3375 copy

Door de droogte heb ik weinig paddenstoelen gevonden, af en toe eentje en die zagen er maar uitgedroogd uit. Maar teruglopend naar de auto zag ik op de hoek bij het brugje over de Loop dit eekhoorntjesbrood staan, een mooi en groot exemplaar.

IMG_3334 copy

8 oktober

De twee voorbijgaande dagen heeft het flink geregend en zijn er grote hoeveelheden hemelwater naar beneden gekomen. Dus ben ik maar eens in het bos gaan kijken wat al dat water daar gedaan had. De Snelle Loop stond hoog, echt hoog en de kleine poelen naast de Loop waren ook weer goed gevuld. Zag ik anderhalve week geleden nauwelijks een paddenstoel, nu brak ik er bijna mijn nek over. De paddenstoelen waren dus als paddenstoelen uit de grond geschoten. Een selectie van wat ik deze dag tegen ben gekomen en dat waren niet alleen paddenstoelen. Deze stond al meteen op het pad richting brugje. Met wat herfstbladeren en het zonnetje erbij doet de vliegenzwam het op de foto altijd goed.

IMG_3491 copy

Daarna ben ik doorgelopen naar het veld aan de achterzijde van de toren en bij de boomstronken die daar liggen  heb ik me een hele tijd vermaakt. Op en rondom dat dode hout krioelde het van de paddenstoelen.

IMG_3508 copy

Helaas is mijn paddenstoelenkennis belabberd en weet ik van weinig de naam, maar dit is dacht ik het rode zwavelkopje.

IMG_3527 copy

Van de hooglanders kom je overal wel uitwerpselen tegen en terwijl ik een foto probeerde te maken van een paddenstoel zag ik op zo’n ‘smakelijke’ vlaai naast me het nodige vliegend spul zitten. Tja, als je dan aan de wandel bent met je macrolens op je toestel is dat natuurlijk een mooie kans.

IMG_3541 copy

Mijn wandeling vervolgde ik door eerst weer terug te gaan, brugje over en eens te kijken op het veld daar wat ik zoal tegen zou komen, nou vooral water, het was er erg drassig. Terwijl ik daar rond loop te struinen valt deze me regelmatig op, niet zo gek met deze kleur. Meestal zie ik ze zitten met de vleugeltjes dicht, vandaag had ie ze telkens helemaal open, het icarusblauwtje.

IMG_3546 copy

Bij de poel ook maar eens goed in het riet en de planten geneusd en dat is niet altijd zinloos. Een hele tijd heb ik geprobeerd deze sprinkhaan vast te leggen, hij zat me een beetje dwars door niet stil te zitten of zo te gaan zitten dat er wel weer een sprietje gras het zicht voor mij belemmerde.

IMG_3558 copy

Bij de poel het bos ingegaan en op de berk die daar plat ligt was het raak met een mooie groep,
schuin omhoog tegen de boomstronk aan en onder elkaars hoed verstoppertje spelen.

IMG_3569 copy

De weg vervolgend naar het grote open veld kwam ik deze juweeltjes tegen.

IMG_3577 copy

Aangekomen bij de poel die langs de Esperloop ligt wist ik niet waar ik moest kijken, paddenstoelen in overvloed, helaas al vele platgelopen, door mensen of door de hooglanders. Maar er stonden er nog genoeg overeind en op plekken die mooie plaatjes opleveren, zoals bij deze waar het vocht op de ronde kop voor een mooie luchtspiegeling zorgde.

IMG_3596 copy

Anderhalve week geleden was er één heel klein op deze boomstronk te zien, nu volop, kleverig koraalzwammetje.

IMG_3604 copy

Nog drie mooie exemplaren die ik zag langs de Esperloop.

IMG_3620 copy

IMG_3599 copy

IMG_3630 copy

De Esperloop komt uit in de Snelle Loop en langs de Snelle Loop ben ik weer richting auto gewandeld. Nou ja gewandeld, het pad langs de loop stond op een aantal plekken geheel onder water, dus dat werd door de daar staande bramenstruiken worstelen. Op het veld langs de Loop genoeg paddenstoelen gezien en ook hele mooie andere dingen. Zoals deze sprinkhaan die echt voor me ging zitten . . . . . de ijdeltuit

IMG_3666 copy

Deze spin was maar een centimeter groot maar door de macrolens lijkt ie best wel eng.

IMG_3671 copy

Niet alleen beestenspul, ook het mos zag er op sommige plekken heel mooi uit, dit lijkt me een soort van bloeiwijze

IMG_3670 copy

en hier lijkt het me alsof er uit dor oud mos weer nieuw jong mos groeit.

IMG_3677 copy

Een lieveheersbeestje met heel veel stippen op een gespikkelde blad, mijn mooiste foto van de dag.

IMG_3678 copy

Van deze gele bloemen staan er langs de Loop nog genoeg en daar maken de nodige gevleugelde insecten dankbaar gebruik van

IMG_3684 copy

Eenmaal weer terug op het veld kon ik deze huisvlieg vastleggen, een leuke foto die inmiddels als bureaublad op mijn lappy staat.

IMG_3708 copy

Tussen de eerste en de laatste foto zit een verschil van bijna 6 uur. Een lange en hele mooie dag in een relatief klein stuk bos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *